7.200 Km Uzakta Bir Başarı Öyküsü

İş Adamı Özcan SEZER

Özcan Sezer, 1976 Midyat doğumlu. Sezer ailesinin en genç girişimcisi. Çin’deki Sultan Restaurantları ve Mado’yu işleten Hayat Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Özcan Sezer, Midyat’tan başladığı yolculuğuna Çin’in Yiwu şehrinde devam ediyor.
2009 yılında başladığı Çin yolculuğunda Sultan Restaurant markasının kuruluş amacını yansıtma görevini üstlendi. Bir aile işletmesi olan Hayat Grup’un Yiwu’daki yönetim kurulunda yer almakta. Çin’e yerleşmesini itibaren “en iyisini” hedefleyerek ve inovasyona önem vererek azimle çalışmalarına devam etmekte.
Bu süreçte Sultan Restaurantları ile defalarca
“En İyi Yabancı Restaurant” ödülleri aldı.
Yaptığı girişimler ve attığı adımlar dikkat çekmeye başladı. Yaşar Dondurma ve Gıda Maddeleri A.Ş. ile yapmış olduğu ana franchising anlaşması ile Türkiye’den, Çin’e dondurma ve dondurulmuş gıda ürünleri MADO markası ile ithal etmeye başladı. Aynı zamanda ana franchising ve alt franchising konseptleri temelinde, doğrudan yatırım ve faaliyet göstererek Madocafe iş konseptlerini Çin’de yürütmekte.
Sezer, ülkemizi Çinlilere en iyi şekilde tanıtmaya ve gönüllü kültür elçisi olmaya devam ediyor. Bu çalışmalarını da profesyonel olarak yapmakta. Türk Mutfağını dünya gastronomisinde lider hale getirmek ve Türk Mutfağının dünyadaki temsilcisi olmak vizyonu ile hareket eden TÜRES’in (Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği) Çin Şubesini Başkan olarak temsil etmekte.

Özcan SEZER


Yine Türk girişimcilerin Çin pazarında yer almasını destekleyecek ve bir kılavuz olacak “Çin Türk Ticaret Odasının” Kurucu Üyeleri arasında yer alarak bilgi ve tecrübelerini Çin pazarına girecek Türklerle paylaşmakta. Ayrıca Çin’in dünya pazarında büyük rol oynayacağı “Bir Yol Bir Kuşak” uluslararası projesi kapsamında, proje ile bağlantılı olan “Yiwu Bir Kemer Bir Yol Kooperatif Birliği”nin başkanlığını da yapmakta.
MADO ile başlattığı sosyal etkinlikler ve girişimleri sayesinde sadece bir ürün grubunu temsil etmekten öte, girişimlerini yaşayan bir kişiliği, amacı ve değerleri olan, kısacası nefes alan bir yapıya büründürmüş durumda.
Bu bilinçle MADO markasıyla YİWU Futbol Kulübüne ve Yiwu Bisiklet Kulübüne sponsorluk yapmakta. Aktif profesyonel futbol hayatını bırakmış olsa da YİWU Futbol Kulübünde kaptanlık görevine devam etmekte.
Özcan Sezer Çin’de bulunuş amacını da; “Küçülen ve mesafelerin kısaldığı dünyada; gerek teknoloji gerek ise altyapı olarak üstün olduğumuz değerleri, bayrağımız ile uzaklara taşımayı ülkemize minnet borcu bilerek, sektörünün dünyada en iddialı firmalarından biri olarak sektörüne karşı sorumluluğunu paylaşmak adına çalışmalar yürütmekteyim. Türk kimliğini ve kültürünü, dünyanın en zengin ve lezzetli Türk mutfağını, Türk tatlılarını, dünyanın en iyi dondurmasını başarıyla temsil etmek için ailemle birlikte çaba göstermekteyim.” diyerek anlatmaktadır.

Midyat – Yiwu arası 7200 km. Bu mesafeyi kimliğini koruyarak, öz kültüründen vazgeçmeyerek, atalarından aldığı kültürü işine yansıtarak ortadan kaldırmış durumda. Kebapları, pideleri, tatlıları, gülümsemesi, misafirperverliği, sıcak aile ilişkileri, dik duruşu ile adım adım, planlı ama azimli biçimde başarıyı yakalamakta, üstlendiği sorumluğu sonuna kadar taşımaya devam etmekte

Posted in Blog