Çin’de Türk Restoranı işletmek

Çin’de Türk restoranı işletmek başlı başına bir macera aslında. Her ne kadar öncesinde Çin’e gidip tanımaya çalışsanız da iş orada yaşamaya hatta orada yeni bir iş kurmaya başladığında bambaşka bir hal alıyor. Elbette ki hedef kitlemizin başını Çinliler oluşturmayacaktı. Çin’de yaşayan Türkler, Araplar ve diğer Müslüman ülke vatandaşları ile Çin’e gelen ziyaretçiler öncelikli hedef kitlemizdi.

Ancak zamanla Çinli dostlarımıza da Türk mutfağını ve Türk kültürünü tanıtmaya başladık. % 10 olan Çinli müşteri sayımız geçtiğimiz süreçte %30-40 civarına ulaştı. Bu bizim için önemli bir kriter. Çünkü farklı damat tadına sahip bir gruba hizmet vermeye başladık. Farklılık yaratarak alternatif oluşturduk. Ne kadar çok farklı dil ve ırktan insana ulaşırsak o kadar çok Türk mutfağını tanıtmış olacağız.

En büyük zorluğu çalışan konusunda yaşadık. Aşçıbaşılarımızı Türkiye’den getirsek de diğer personeli Çin’den seçtik. Bu da zaman zaman kültür çatışmasına neden oluyordu. Ancak tecrübemiz ile bunu da rayına oturtturduğumuzu söyleyebilirim. Tüm yapılanmalarımız içerisinde 500’e yakın personele sahibiz. Gerekli uyumu yakaladığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.

Türk kültürünün vermiş olduğu misafirperverlik, dürüstlük, çalışma azmi, başarma yeteneği bizim Çin’de başarılı olmamızı sağladı. Çinli dostlarımız bu sıcakkanlılığı çabuk benimsediler. Çin halkının keşfetme tutkusu, farklılıkları arama ve deneme duygusu ile birlikte bizim de onlara kültürümüz ile beraber mutfağımızı açmamız başarılı bir etkileşim oluşturdu.

Bunun yanı sıra Çin’de Türk mutfağı işletmeciliği yapan firma sayısı çok az. Bu yüzden de daha az rekabet içerisine girdik. Buradan artan enerji ve zamanımızı kendimizi nasıl geliştireceğimize harcadık. Malzeme konusunda önemli sıkıntılar yaşamadık. Bazı ürünlerimizi Türkiye’den temin ediyoruz. Ancak genel olarak Çin’de birçok ihtiyacımızı karşılıyoruz.

Çin’de restoran açacaklara tavsiyelerim ise şöyle olacaktır:

  • Restoran kurmadan önce mutlaka pazar araştırması yapın,
  • İyi bir fizibilite raporu hazırlayın, fizibilite raporunuz iyi olursa sorunları önceden görme imkanınız olur,
  • Çok titiz olmak zorundasınız,
  • Hangi ülke restoranı açarsanız, o ülkenin aşçısını restoranınız da bulundurmalısınız,
  • Planlarınızı uzun vadeli yapın,
  • Standartlarınızı korumalısınız,
  • İşinize bir yabancı gibi dışarıdan bakabilmelisiniz,
  • Kültürünüzü yansıtın ve yaşatmaya özen gösterin,
  •  Farklılıklara alışın. Farklı olan davranışları inceleyin,
  • Mutlaka işinizin başında olmalısınız.

 

 

Özcan SEZER

Özcan Sezer Sultan Restaurant China
Özcan Sezer Sultan Restaurant China
Posted in Blog, Çinde mado varmı, özcan sezer çin ve dubai, özcan sezer hakkında her şey, özcan sezer harika iş insanı, özcan sezer kimdirTags: