Türkiye: Yükselmekte Olan Güç

Yükselmekte Olan Güç Türkiye başlığını Çinlilerin gözünde Türkiye’nin kazandığı önemi vurgulamak için kullandım.

Aslında Türkiye’nin nüfus yapısı ve küresel ekonomik krize direnebilen ekonomik gücü, Çinlilerin ilgisini çekmektedir.

Yükselmekte Olan Güç Türkiye - Çin-Türkiye-İlişkileri-Özcan-Sezer-İş-İnsanı-Mado-Sultan-Restaurant-Türk İşadamları

Türkiye, hızlı ekonomik büyümesi, Rusya ile Ortadoğu pazarlarına girmesi ve büyük yatırım çekmesi ile birlikte siyasî ve dış politikada yaşadığı değişiklikleri en çok Batılılar hissetmiştir. Bazıları, Türkiye’deki bu değişiklikleri radikal  dönüşüm olarak nitelemeye çalışmaktadır. Bunun yanı sıra Çinli uzmanlar da bu değişiklikleri gözlemlemektedir. 

Çin tarafı, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki ticaret miktarının nispeten azaldığını ve Doğu ülkeleriyle ticaret ilişkilerinin arttığını gözlemlenmiştir.

Türkiye’nin son yıllarda Doğu’ya yönelik siyasî ve ekonomik ilişkilerini arttırması, Batı ülkelerinin endişelenmesine sebep olmaktadır. Ayrıca Çin hükümetinin bu ilişkileri yakından izlediğini ve “Yükselmekte Olan Güç Türkiye” söylemini dile getirdiğini söylemek mümkün.

Genç ve artan nüfusa sahip olmamız, çeşitlilik arz eden dinamik ekonomimiz de Çinlilerin dikkatini çeken bir başka unsur. Bununla birlikte gerek yerel yönetimlerle yaptığımız görüşmelerde ve toplantılarda gerekse de Çindeki iş insanlarıyla yaptığımız görüşmelerde ülkemizin bu özelliklerinin dikkat çektiğini gözlemledim.

https://en.wikipedia.org/wiki/China–Turkey_relations

Sevgiyle kalın!

Özcan SEZER – İş İnsanı

Posted in Blog